Fehmi Kaya kimdir diyeceksiniz. Bunun cevabını Google’da aramanıza lüzum yok. Çünkü Fehmi Kaya kimdir, Fehmi Kaya nereli sorularının cevabını ve daha fazlasını, ilk stüdyo çalışmasına henüz geçen hafta klip çekerek müzik dünyasına adım atan Fehmi Kaya’nın ağzından aktarmak için Payas’a gittim. Yanımızda, Fehmi beyin hayatına dokunan Türk Halk Müziği sanatçısı Uğur Oğuz da vardı ve söyleşiye eşlik etti.
Fehmi Kaya Kimdir?
Söyleşimizin esas konusu olan müzikle ilgili sorulara geçmeden önce, insanların Fehmi Kaya hakkında bilgi sahibi olması için kendinizi tanıtır mısınız? Fehmi Kaya kimdir?
Fehmi Kaya: 1973 Diyarbakır doğumluyum. 76’da Payas’a göç etmiş, 7 çocuklu bir ailenin 5’inci çocuğuyum. 78’de ben 5 yaşındayken babamızın vefat etmesi üzerine, ailenin durumu iyi olmadığı için 6 yaşında iş hayatıyla tanıştım. Hayata ayakkabı boyacılığıyla atıldım. Tabiî o zamanlar, belki hani çocukluğun da vermiş olduğu eziklikle veya serzenişle, “Niye biz de herkes gibi olamıyoruz” diyorsun. Ama hayat bana şunu öğretti: Demek ki başarının ilk temellerini atmaya o zaman başlamışız.
Çocuklukta başka ne yapılabilir; boyacılıktır, simitçiliktir, efendime söyleyeyim lokantacılık, kahvehane, daha sonra seyyar tezgâhlarda mısır satmadan tut, başka şeyler de yaptım. Aynı zamanda bir yandan çalışıp, bir yandan okula gittim. Çok başarılı bir öğrenciydim. Evin geçiminin büyük bir bölümü benim sırtımdaydı. Ortaokula geçince annem dedi ki: “Oğlum, sen okula devam edersen çocuklar aç kalır.”
O yüzden okulu bırakmak zorunda kaldım, geçim kaygısından dolayı. Derken 13 yaşındayken, kardeşler olarak bir fırın kiralayıp fırıncılık mesleğine başladık. Kendimizden fedakârlık ederek, günü geldi üç beş saatlik uykuyla bir mücadelenin içerisine girdik. Niye? Başarılı olalım, garibanlığı atlatalım. Hayat mücadelesine böyle başladık biz de. Şu an bir ekmek fabrikası işletiyorum. 10 yıl müteahhitlik de yaptım. Piyasanın koşullarından dolayı son 1 yıldır yapmıyoruz. Yani ben küçüklüğümde önüme koymuş olduğum bütün ticarî hedeflerimi gerçekleştirdim.
![]() |
Payaslı Fehmi Kaya ile söyleşi hatırası |
Müzik Hayatı
Küllenen Müzik Sevgisi Kırkından Sonra Yine Alevleniyor
Fehmi Kaya adını bir Facebook sayfasında öğrendim. Daha doğrusu ilk klibiniz “Sevemedim Deme” parçası sayesinde… O Facebook sayfası, sizin videonuzu, “Fehmi Kaya’dan sürpriz klip” ibaresiyle paylaşmış. Bu beklenmeyen bir şey miydi, insanlar sizden ummuyor muydu?
Fehmi Kaya: Yakın çevrem biliyordu. Çünkü geçmişte de zaman zaman çekip paylaştığım türkü videolarım var. Arabeske de yatkınlığım var. Bunun temeli benim küçüklüğümden geliyor. Küçüklüğümden beri müziği seviyorum. Çocukluk yıllarında müsamere, düğün, arkadaş toplantıları gibi yerlerde sahne almışlığım da vardır. Sesimin güzel olduğunun ben de farkındaydım, arkadaşlarım da farkındaydı. Ama tabiî ticarî hayat biraz ağırdır, baskındır. İş hayatına dalınca müzik içimizde küllendi kaldı.
40 yaşlarına kadar sadece dinlerdim, pek söylemezdim. 40’tan sonra iş hayatı biraz rahatlayınca, arkadaş ortamlarında da dillendirince, “Sesin güzel, bunu herkes duymalı” gibi telkinlerle verdikleri cesaretle, amatörce zaman zaman Facebook ve Instagram’da yayınladım parçalarımı.
Bir şey çalıyor muydunuz? Yorumculuğun dışında müzikle ilgili başka çalışmalar yapıyor musunuz?
Fehmi Kaya: Bende enstrüman yok. Bir ara saz çalmayı düşündüm. Saz çalan bir arkadaşım çok ısrar etmişti. Bir iki gün uğraştım ama hevesim olmadı. Yoksa arkadaş öğretecekti. Ben sadece söylerim. Kafelerde, şurada burada eğlencesine saz çalan arkadaşlarım çağırırlardı, ben de söylerdim arada böyle.
Ta ki hocamla tanışana kadar. Hocamla eskiden beri tanışıyoruz da yani kaç sene oldu hocam, 25 sene oldu mu?
Uğur Oğuz: Tabi.
Uğur Oğuz Devreye Giriyor
Fehmi Kaya: Hocamla komşuyduk. Ama selâmünaleyküm, aleykümselâm. Yani çok muhabbetimiz yoktu. Sonra işte son 1 senede hocam kendi kliplerini çıkarınca, söz yazarının da kendisinin olduğunu görünce, dedim ki; “Uğur hocayla biz bu işi yapabiliriz.”
Payas Şehir Lokali’nde konuşmalar başladı. Benim de böyle bir fikrimin olduğunu söyledim. Sağ olsun kabul etti. Normalde Uğur hoca olmasa ben hazır, yani söylenmiş bir türküyle klip çekmeyi düşünüyordum.
Stüdyoya girmeye ve klip çekmeye nasıl karar verdiniz?
Fehmi Kaya: İşte kararımız o şekil. Lokalde konuştuktan sonra Uğur hocam sesimi dinledi, “Sana bir şarkı yapalım” dedi ve bir şarkı gönderdi. “Beğenirsen bunun üzerine çalışalım” demişti. Ben de beğendim. Oturduk, beraber düzenlemesini yaptık, söyledik falan.
![]() |
Uğur Oğuz da söyleşiye eşlik etti |
“Fehmi gibi bu işe gönül verenler için elimden geleni yapacağım”
Hocam, sözü kaç günde yazıp bestelediniz?
Uğur Oğuz: Fehmi’nin söylediği “Sevemedim Deme” birkaç ay önce yarısını yazıp bıraktığım şeylerdendi.
Bunu kendiniz için yazmıştınız her hâlde.
Uğur Oğuz: Tabi kendim için yazdım. Birkaç ay önce ilk bölümünü yazdım, bıraktım öyle, daha sonra kullanırım diye. Bir gün Dörtyol Halk Eğitim Merkezi’nin koro çalışmalarını izlemeye gitmiştik. Oradan dönüşte Fehmi, “Bir klip yapmak istiyorum. Bir beste versen” dedi. Şimdi bunu söyleyen çok oluyor aslında. Yani, “Bir beste ver hocam, ben de söyleyeyim” diyen. Ama ciddiyet ve samimiyet istiyor bu işler. Zaten çok yorucu bir şey. Meselâ stüdyo aşaması bir ayda bitti. Arkasından klip çekimleri falan. Aşağı yukarı bir buçuk ayımızı aldı. Sürekli yoğun bir şekilde çalıştık o dönem.
Birkaç ay önce ilk bölümünü yazmıştım. Fehmi’ye yolladım, “Böyle bir bestem var. Bir dinle, hoşuna giderse bunun üzerine devam edelim. İkinci bölümü yazayım” dedim. Dinledi, “Olur hocam” dedi. Sonra biz o ilk bölüme çalışmaya başladık. “Nasıl söyleyeceğiz, ne yapacağız” gibisinden. Ufak tefek tamiratlar yaptık sözlerde, müzikte. Arkasından ikinci bölümü de yazdım. Bu şekilde oldu yani.
Sizin zaten eskiden gelen bir alt yapınız var. Çok zorlanmadınız her hâlde.
Fehmi Kaya: Yok çok zorlanmadım. Hocam da benim alt yapımın olduğunu görünce parçayı çalışmaya başladık. Ondan sonra iyi bir iş yaptığımızı gördük. Dinleyenlerin çoğu beğendi. Hatta bunu da müziği bilen insanlar söylediler, Uğur hocama da, bana da. İyi tepki verdiler. Öyle bir tepki verdiler ki, bizi olduğumuzdan daha fazla bir umuda soktular.
“Ünlü biri olmayı umut etmem. Sadece çocukluk hayalimi gerçekleştirdim.”
Arkadaşlarınız mı diyordu, “Artık sen bu işi büyüt. Herkes Youtube’a koyuyor videosunu. Sen de öyle yap” mı dediler?
Fehmi Kaya: “Sen de işte Allah vergisi ses var. Profesyonel anlamda yap, bizce olur” dediler. Bizim de ticarî beklentimiz yok; sadece bir hayalimizi gerçekleştirmek için. Yani böyle ben çok ünlü biri olayım, diye hiçbir zaman umut etmedim, etmem de. Çocukluğumda kaset doldurma hayalim vardı. İmkânlar el vermedi. İşte hayatın o acı yükü. E dedik o zaman, biz şimdi bu hayalimizi gerçekleştirebiliriz. Hocam da sağ olsun, yardımcı oldu. “Sesin ve yorumun güzel. Kulağın müziğe yatkın. Sen bu işi yapabilirsin” dedi.
Uğur Oğuz: Tabi, kesinlikle.
Fehmi Kaya: Toplamda aşağı yukarı bir buçuk ay sürdü. Yorucuydu da.
Ama güzel bir yorgunluktur.
Fehmi Kaya: Aynen.
Uğur Oğuz: Fehmi’de ilginç olan; gerçekten samimî şekilde çok seviyor müziği. Benim dikkatimi çeken de o oldu. Yapmak istiyor, gayreti var. Onun için çok kolay oldu.
Meselâ bir arkadaşı daha lânse edeceğiz. Bizim kervanımız çok güzel yürüyor. Çünkü temelinde dostluk ve samimiyet var. İşte Esef İs’le ben başladık. Fehmi katıldı. Sonra bir arkadaş daha katılacak kervana. Bir müzik kültürü oluşturacağız Payas’ta, öyle hissetmeye başladım. Umutlandırıyor bu da beni.
Ona verdiniz mi çalışma?
Uğur Oğuz: Verdim. Dinliyordur o şimdi. Dinleyip öğrenecek parçayı.
Şu an hazırlık aşamasında olup, önümüzdeki günlerde ortaya koymayı plânladığınız bir eser projesi var mı?
Fehmi Kaya: Var. İşte hocamla bunları konuşuyoruz. Bana yeni bir beste gönderdi. Şu klibimiz yeterince dinlensin, belli bir olgunluğa erişsin. Önümüzdeki günlerde inşallah ona da çalışmaya başlayacağız. Çünkü, “Devamını bekliyoruz” diye çok mesaj var. Onun için biz de artık devam ettireceğiz inşallah.
Uğur Oğuz: Derdimiz hoş sada bırakmak.
Fehmi Kaya: Evet aynen. Yani ismimizin güzel anılması. Çocuklarımız, torunlarımız desin ki; “Babamız veya dedemiz işte böyle türkü söylüyordu.”
Temenniler
Söyleşi teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim, sanat hayatınızda başarılar dilerim, tanıştığımıza memnun oldum.
Fehmi Kaya: Biz teşekkür ederiz. Ta oradan buraya geldiniz, yoruldunuz. Emek verdiniz. Teşekkür ederiz kardeşim. Size de bu yaptığınız iş ve çıkmış olduğunuz yolda başarılar dilerim. Böyle devam etmenizi tavsiye ederim.
Hocam sizin ekleyeceğiniz bir şey var mı?
Uğur Oğuz: Fehmi’ye başarılar diliyorum. Başarılı olacağına inanıyorum bundan sonrasında da.
Senin için daha önce söylediğim şeyler hâlâ geçerli. Çok samimî bir şekilde, çok yürekten bir çaba içerisindesin. Okurun bol olsun diyorum. Bunu hak ediyorsun çünkü. Daha çok kitlelere seslenir bir hâlde görmek istiyorum seni. Yani bu çabayla olur diye düşünüyorum. Teşekkür ederim geldiğin için, çok sağ ol.