Erzin Bisiklet Spor Kulübü Derneği: Madde Bağımlısı Olma. Spor Bağımlısı Ol
Arama Sonuçlarını Almak İçin Buraya Yazın!

Erzin Bisiklet Spor Kulübü Derneği: Madde Bağımlısı Olma. Spor Bağımlısı Ol

Erzin için kim bir şeyler yapıyorsa, kalem desteğini kullanarak naçizane ben de onların çorbasına tuz atmayı âdet hâline getirdim artık. Erzin Kadın Dayanışma Derneği, mahallî sanatçımız Kenan Küpeli. Olanca iyi niyetimle seslerini duyurmaya çalıştım, emeklerini görün istedim. İşte yine memleketi namına kılını kıpırdatan bir başka emek sahibi insanımızla buluştuk, ona sorular sorduk. Erzin Toplum Sağlığı Merkezi Çevre Sağlık Memuru ve Erzin Bisiklet Spor Kulübü Derneği Başkanı Adem Çevik bu defa ki söyleşi konuğumuz. Adem beyle Hürriyet Mahallesi Muhtarlığı’nda bir araya geldik. Kendisi o gün izne ayrılmıştı ve Karadeniz gezisine çıkacaktı. Mahalle muhtarı Kadir Kürtül, dernek kurucularından benim de arkadaşım olan Gönen Özkara ve yanımızda bulunan diğer misafirlerle de yaklaşık 1 buçuk saat söyleştik. Başkan Adem Çevik gerçekten dolu, donanımlı bir insan. Bisiklet derneğinin yanı sıra daha başka fikirlerinden, plânlarından bahsetti bize heyecan yüklü ifadelerle. Hepsi de toplum yararı gözetilerek düşünülmüş iyi niyetler.

Erzin Bisiklet Spor Kulübü Derneği

Hatay'ın İlk Bisiklet Derneği

Dernek kurma fikri kimden geldi? Destekçileriniz kimler?

Adem Çevik: Fikir bana aitti. Zaten çoktan beri takip ediyordum. Erzin'de bisiklete binme sayısında artış olduğunu gözlemledim. Daha sonra ben de bisiklete binmeye niyetlendim. Bir dernek kurmayı düşündüm. Araştırınca bu bölgede böyle bir şeyin olmadığını gördüm. Örneğin; Osmaniye'de, Gaziantep'te yok. İlçemizdeki bisiklet kullanım potansiyelini fark edince bunu iyi yönde değerlendirmek geldi aklıma ve şimdiyse Hatay'da ilk biz olduk işte. Destek konusuna gelince; hiçbir kamu kuruluşundan ya da özel şirketten destek almadık. Etrafımızdaki genç arkadaşlarımız en büyük destekçimizdir.

Gönen Özkara: Özellikle Serhat'ın (Baykara) çok faydası dokundu gençleri toplamada. İyi bir mücadele verdi. Gerçekten hakkı ödeşilemez.

Adem Çevik: Zaten bu işi bizden ziyade Serhat götürüyor. Gençleri motive ediyor, bir profesyonel sürücü olarak onların ilgisini çekiyor. Ayn zamanda doktor Sadun Bölükbaşı ile muhtar Kadir Kürtül de destekçilerimiz arasında. Meselâ Kadir Kürtül bize yerini verdi. Finans desteği de sağlıyor. Kendisine teşekkür ediyoruz.

Misyonunuzu açıklar mısınız?

Adem Çevik: Çocuklarımıza, gençlerimize ilgi gösterdiğimiz zaman bu arkadaşlarımızı kazanabiliriz, kötü alışkanlıklardan uzaklaştırabiliriz. İlk misyonumuz yani hedefimiz budur. İkincisi; sağlıklı yaşam! Trafik yoğunluğu ne kadar düşük olursa, araçlardan kaynaklanan kirlilik de o oranda azalır. Aynı zamanda benzin, mazot masrafı açısından ekonomiye katkı sağlar. İnsanları spora teşvik etmek istiyoruz. Bakınız; 5 saat yürüyen bir kişi, yarım saat bisiklet sürse de aynı kaloriyi yakmış oluyor. Şimdi burada hem sporla vakit tasarrufu yapacak, hem de sağlığını düzene bindirecek, rahata kavuşturacak. Çocuklarımızı bir spor dalıyla ilgilendirerek topluma kazandırırsak, zararlı alışkanlıklardan uzak tutarsak, bu bizim kazancımız olur. Aynı zamanda çevreye duyarlı bir insan kitlesi de kendiliğinden doğar. Bisiklet-yaşam kültürüne alışmış bir insan, biraz daha çevreci bir insan görünümü kazanır. İşte bizim misyonumuz budur.

Derneğinizin yapılanmasında hangi isimler var ve bu isimler hangi görevde yer alıyor?

Adem Çevik: Yönetim kurulumuz şu şekildedir: Başkan Adem Çevik, Başkan yardımcısı Çağatay Vural, Sayman Fatin Diker, Yazman Kadir Kürtül, Üye Sadun Bölükbaşı. Üye kayıtlarımız sürüyor. Derneğimiz resmî olarak 19.06.2014 tarihinde kuruldu. Yeni bir dernek olmamıza rağmen; çok ilgi gösterilen bir dernek olduk kısa sürede.

"Bisiklet ışıklandırması bizim sayemizde yaygınlaştı"

Bir günlük aktivitenizde neler yaparsınız?

Adem Çevik: Haftada iki gün aktivitemiz var: Çarşamba akşamları ile pazar günleri. Akşam aktivitesinde ilçe içinde yaklaşık 20 km. tur atarız. Bazen yakın köylere (şimdikinin yeni mahalleleri) gideriz. Bazense kendimizi göstermek, reklâmımızı yapmak için kafelerde otururuz grupça. Hafta sonlarında biraz daha eğlenceli geçiyor geziler. Daha uzak mesafelere gidilip piknik de yapılıyor meselâ. Konakladığımız yerlerde çöp toplarız, etrafımızı temizleriz. Geçen hafta kazı alanını ziyaret ettik. Pazar günü de profesyonel arkadaşlarımız Payas'a gidip geldiler. Şimdi en mühim nokta şu: Biz, güvenlik tedbirlerini sıkı sıkıya uygularız. Fren sistemini, kaskı, bisiklet ışıklandırmasını önemseriz. Dikkatinizi çektiyse; Erzin'de bisiklet süren birçok gencin ışıklandırmasının olduğunu görürsünüz. Onların çoğu bizden etkilenerek bu seviyeye geldi, diyebilirim. İşte bu bilinci yaygınlaştırırsak daha iyi olacak yani.

Derneğe ilgi nasıl?

Adem Çevik: İlgi iyi. Burada ailelerin dikkat etmesi gerekiyor. Çocuklar gelip, "Biz de katılmak istiyoruz" diyorlar. Bu durum, bir ilgi olduğunu gösteriyor. Ama ailelerine ulaşamadığımızdan veya ailelerinden izin alamadığımızdan dolayı her isteyeni yanımızda götüremiyoruz. Ailelerle bir iletişim kopukluğu yaşıyoruz. Bize telefon açıp veya yazılı kâğıt gönderip tura çıkmaya izin verirlerse, çocukların bisikletini kontrol ederek yanımızda götürürüz. (İzin durumu 18 yaş altı kişiler için geçerli) Okullar açıldıktan sonra eğitim amaçlı özel program yapma fikrimiz var. Çünkü bisikleti aslında biz yanlış kullanıyormuşuz meğerse. Bayanların çoğu uzun mesafeli gitmeyi pek göze alamıyor, kısa mesafede kalmak istiyor. Şayet eğitim alırlarsa uzun mesafeyi de rahatlıkla gidebilecekleri öz güveni kazanırlar. Bayanları, çocukları eğitip daha disipline etme düşüncesindeyiz.

 

Erzin Bisiklet Spor Kulübü Derneği
Söyleşiyi Hürriyet mahallesi muhtarlığında yaptık

"Arkada kalanları iple çekiyoruz"

Bisiklet sporunun faydaları nelerdir?

Adem Çevik: Bir kere insan sağlığı bakımından faydası mükemmel; en azından kalp damar sağlığı açısından. Meselâ; kimi insan, "Bel fıtığıyım" der. Aslında bel kaslarının zayıflığından kaynaklanır bu rahatsızlık. Ama bisiklete binse bel kasları çalışır ve daha sağlıklı olur. Bunun yanında; bisiklet kullanımı ne kadar yaygınlaşırsa, daha az trafik kazası yaşanır, daha az park ve trafik sorunu yaşanır hatta yakıttan tasarruf sağlanır. Yani saymakla bitiremeyeceğimiz faydaları vardır bisiklet sporunun.

Bisiklet sözcüğü sizde ne çağrıştırıyor veya hissettiriyor?

Adem Çevik: Rahatlık, sağlık, özgürlük, öz güven. Çevresini daha iyi gören, bilinçli insan. Örneğin; Erzin içerisinde bir yere gittiğimizde bazı gençler, "Ben burayı bilmiyordum" diyebiliyor. Bisiklet sayesinde, daha önce görmediği sokakları, caddeleri, mekânları görebiliyor. Öz güveni yüksek bireylerin yaşam tarzıdır, diyebilirim bisiklet için.

Çıktığınız bir gezideki ilginç bir anınızı bizimle paylaşır mısınız?

Adem Çevik: Bazen arkada kalanları ip bağlayarak çekiyoruz. Bazen bizi yabancı zannediyor Erzinliler. "Turistler gelmiş" deyip yardımcı olmak isteyenler çıkıyor.

Etkinlik takviminizi öğrenebilir miyiz?

Adem Çevik: Her çarşamba akşamı saat 8'de yola çıkıyoruz. İlçemiz içerisinde 1,5-2 saat tur atıyoruz. Pazarları gün boyu yoldayız. Hafta sonu turunun zamanını ve güzergâhını Serhat Baykara tayin ediyor. Zaten bunun duyurusunu facebook sayfamızdan yapıyoruz. Siirt'ten, GAP idaresinin düzenlemiş olduğu bir organizasyona davet edilmiştik ama arkadaşlarımızın iş yoğunluğu nedeniyle gidememiştik. Fakat Türkiye çapında yapılacak bundan sonraki organizasyonlara katılacağız.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Gönen Özkara: Arkadaşlarımızın bisiklet için yedek parça ihtiyacı veya tamirciye ihtiyacı olursa yardım edebiliriz. Serhat Baykara'yla çocukluğumuzdan bu yana bir çevremiz var. Özellikle de Adana'daki derneklere katılıyoruz. İbrahim Özen Bakır diye bir ağabeyimiz var orada. Geniş bir çevreye sahip. Dışarıdan ithal parçalar getirmiş. Aradığımız her malzemeyi orada bulabiliriz. Birde, millî takımda ülke birincisi Bilal Akgül var, onunla da irtibat hâlindeyiz. Bir toplantımızda bize eşlik edecek.

Adem Çevik: Bisiklet kişiye özelmiş. Vatandaşın, "Bu bisikleti beğendim, tam bana göre" deme lüksünün olmadığını öğrendik. Yani kafamıza göre alamayız. Bisikletin kişiye has yapısı var. Herkesin yaşına, boyuna, kilosuna uygun bir tekniği bulunuyor. Nasıl ki benim gömleğim size veya sizinki bana uymazsa bu da böyle bir şey. Bu, kadro boyuyla alâkalı. Önceleri bu işi Erzin'de bilen satıcı yokken; bizim sayemizde onlar da kadro boyuna müsait bisiklet getirmeye başladı. Satıcılar da bu yönde bilinçleniyor artık. İlçemizde bir tane yetkili servis var: Okay Dalkılıç. Onun dışında ikinci servis yok. Okay ustanın da çok yardımını görüyoruz. Daha işin başındayız. Esasen bisikletin ne olduğunu öğrendikten sonra yollara düşmeliydik fakat biz şimdiden düştük. Erzin'de profesyonel olarak bisiklet süren iki kişiden; Sadun Bölükbaşı ile Serhat Baykara'dan feyiz alarak bu işi öğreniyoruz. Son olarak; Kasım ayında 1. Olağan Kongremizi yapacağız. Kongrede tüzüğümüzü değiştireceğiz. Zaten mevcut tüzükte spor kulübü olarak görülüyoruz. Birde kendimize amblem belirleyeceğiz.

 Fotoğraf: Mehmet Uras

 Adem Çevik: 0532 294 88 57

 Kadir Kürtül: 0537 382 99 78

 Adres: Hürriyet Mah. Uğur Mumcu Cad. 52/A Erzin/HATAY (0326 681 36 22)

 E-posta: erzinbsk@gmail.com

19 Eylül 2014 - Erzin Yeşilkent Haber gazetesi

Yorum Gönder

6 Yorumlar
Yorumlar onaylandıktan sonra yayımlanır.
  1. Sizi blog sözlük aracılığıyla tanıdım. Yazmaktan çekinmeyin hocam. İlla ki takip edenler oluyor. Sizi anlayanlar insanlar yaptığınız işe değer veriyor. Yolunuz açık olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için teşekkür ediyorum Deniz hocam. Yazmayı destekleyen sizin gibi insanların yüzü suyu hürmetine kaleme daha sıkı sarılmalı. İyi ki varsınız!..

      Sil
  2. Merhaba, yazınız çok güzel olmuş. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz için teşekkür ederim. Size de blog yolculuğunuzda kolaylık dilerim. Kaleminize kuvvet...

      Sil
  3. biz milletçe sporu seviyoruz ama yapmayı değil izlemeyi :)

    YanıtlaSil